10 koele kattentips!

Feeling hot, hot, hot! Tijdens de warmste zomerdagen zoeken we massaal verkoeling op en kunnen we niet veel laagjes kleding rond ons lichaam verdragen. “Kon ik dat ook maar”, denkt je kat waarschijnlijk. Met zijn dikke en warme vacht is het voor jouw zachte vriendje ook puffen en zweten bij tropische temperaturen. Wij kunnen een plonsje in het zwembad wagen of een verfrissende douche nemen, maar voor onze katten is dat geen goed idee.

We hebben een tiental tips verzameld om je kat wat verkoeling te geven en haar het leven tijdens een hittegolf zo wat aangenamer te maken:

1. Bewaar het natvoer van je kat in de frigo.
Serveer de voeding van je kat op een iets koelere temperatuur dan gewoonlijk door het natvoer een uurtje voor het opdienen in de koelkast te plaatsen. Let wel: geef je kat nooit bevroren natvoer. Haar tong kan vast komen te zitten aan het ijs.

2. Voldoende hydratatie

Katten zijn sowieso al moeilijke drinkers, maar tijdens de zomer is het toch echt belangrijk dat ze voldoende water drinken. Zet daarom extra bakjes met fris water op plaatsen waar je kat geregeld passeert. Zorg er wel voor dat deze plekjes in de schaduw liggen.

3. Keep it calm

Tijdens een warme zomerdag is de kans klein dat je kat zin heeft om intensief te spelen. Hoe zou je zelf zijn? Laat daarom de speeltjes even links liggen en gun je kat de rust om te doen waar ze zin in heeft.

4. Zorg voor een briesje

Katten vinden het vaak heerlijk om languit in een aangenaam briesje te liggen. Heb je een ventilator in huis? Zet deze dan op de laagste stand en creëer zo een heerlijk aangenaam windje voor je kat. Laat je kat echter wel nooit alleen in de buurt van een ventilator. We willen uiteraard niet dat hij met zijn pootje komt vast te zitten in de ventilator.

5. 1 koele kamer

Zorg er tenminste voor dat er 1 ruimte in het huis is waar het koel is en waar je kat heerlijk kan uitrusten. Kamers met tegels zijn daarvoor ideaal. Tevens verfrist dat ook onmiddellijk de pootjes.

6. Vissen

Veel katten zijn bang van water, maar houden er wel van om met hun pootje zaken uit het water te vissen. Vul daarom een kom of bassin met water en leg hier wat waterbestendige speeltjes in.

7. Koelmatje

Er bestaan tegenwoordig ook speciale koele matjes voor katten waar ze heerlijk kunnen op relaxen.

8. Kattenwasje

Let op, niet alle katten vinden dit even aangenaam, dus test dit zeker eerst voorzichtig eens af. Maak een washandje nat en wrijf er voorzichtig mee op de pootjes en op het snuitje van je kat als verfrissing.

9. Check de ondergrond

Wil je jouw kat buiten laten, maar komt hij dan onmiddellijk op asfalt of tegels terecht die in de volle zon liggen, controleer dan eerst even de temperatuur met de rug van je hand. De pootjes van je kat kunnen namelijk verbanden door de hete ondergrond. Draag desnoods je kat tot op het gras zodat hij met zijn pootjes niet over de warme grond moet lopen.

10. Zorg voor schaduw

Vertoeft je kat liever buiten dan binnen, ook tijdens warme dagen, dan raden we aan om voldoende schaduwplekjes te voorzien. Zet bijvoorbeeld een parasol open of bouw een tent met een natte handdoek.

Merk je dat je kat extreem gaat hijgen of erg onrustig is en denk je dat hij misschien wel oververhit geraakt is? Raadpleeg dan altijd je dierenarts.

Terug naar overzicht