6 dingen die je NOOIT aan je hond mag geven

In de dierenartspraktijk komen er soms honden over de vloer die iets giftigs hebben gegeten. Zonde! Want als baasje kan je helpen vermijden dat je hond in aanraking komt met, of zelfs maar de kans krijgt om te proeven van een voedingsmiddel dat giftig voor hem is. Daarom geven we je bij deze nog eens een reminder van welk voedsel of welke stoffen helemaal niet goed zijn voor je trouwe viervoeter.

Chocolade

Als er 1 voedingsmiddel is waardoor honden het meest ziek worden, dan is het wel chocolade. En dat is helemaal niet zo absurd, want wij baasjes zijn nu eenmaal verzot op chocolade en we hebben het allemaal in huis liggen. De kans dat je hond hier zijn neus aan zet is dus groter dan bij alle andere voedingsmiddelen die hieronder opgelijst staan.

Chocolade is slecht voor honden omdat cacao de stof ‘theobromine’ bevat, en daar kan hun lichaam helemaal niet tegen. Deze stof kan nefast zijn voor het zenuwstelsel, de ademhaling en kan een vochtafdrijvend effect hebben. Afhankelijk van de dosis kan het eten van chocolade voor je hond zelfs een fatale afloop hebben.

Belangrijk om te weten is dat hoe meer cacao de chocolade bevat, m.a.w. hoe donkerder hij is, hoe giftiger voor je hond!

Cafeïne

Nog iets waar wij als baasjes vaak verzot op zijn (in de vorm van een verse kop koffie of een fris blik cola) is cafeïne. Spijtig genoeg is dat absoluut niet het geval voor je hond, dus hou je beter je tas of blik uit zijn buurt. Cafeïne verhoogt namelijk de bloeddruk en hartslag van je hond.

Xylitol

Xyli … wat?! Xylitol is een kunstmatige zoetstof die vaak terug te vinden is in tandpasta, kauwgom en dieetproducten. Een smaakmaker voor het baasje, maar een ziekmaker voor de viervoeter. Deze zoetstof is zeer giftig voor je hond doordat het het bloedsuikergehalte in de war kan brengen. En dat kan op z’n beurt leiden tot leverfalen, toevallen en in het ergste geval zelfs tot de dood.

Druiven

Druiven en ook hun gedroogde versie, rozijnen zijn geen goed idee om in de buurt van je trouwe vriend te brengen. Wanneer je hond deze binnenkrijgt, kunnen deze nierfalen veroorzaken.

Gekookte botten

Wist je dat gekookte botten makkelijk versplinteren? Wanneer je hond zo eentje in zijn mond krijgt, kunnen deze splinters het spijsverteringsstelsel beschadigen, perforeren en in het slechtste geval zelfs blokkades veroorzaken.

Ui

Minder gekende maar giftige voedingsmiddelen voor de hond zijn uien en look. Deze kunnen namelijk bloedarmoede veroorzaken. Hoe je dat opmerkt? Let op bleek tandvlees, verminderd bewustzijn en een hogere hartslag!

Als hondenbaasje leer je dus best bovenstaand lijstje uit je hoofd, om gezondheidsproblemen te vermijden.

Heb je een vermoeden dat je hond een van bovenstaande voedingswaren heeft gegeten? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op!

Terug naar overzicht