Hoe introduceer je een nieuwe vis in een aquarium

Nieuwe vissen laten wennen

Als je al vissen hebt, zet de nieuwe vissen eerst enkele weken apart in een quarantaine aquarium. Dit voorkomt dat eventuele ziektes worden overgedragen. Zijn de nieuwe vissen gezond? Dan kun je ze bij de andere vissen introduceren. Als er nog geen andere vissen in het aquarium of de vijver zitten, kunnen de nieuwe vissen direct op hun definitieve plek.

Vissen verdragen geen plotselinge veranderingen in waterwaarden of temperatuur. Laat ze daarom op de volgende manier rustig wennen aan hun nieuwe omgeving:

  1. Laat de transportzak met de vissen minstens 15 minuten drijven in het aquarium of de vijver, zodat het water in de zak dezelfde temperatuur krijgt.
  2. Voeg vervolgens om de 5 minuten een half kopje aquarium- of vijverwater toe aan de transportzak. Herhaal dit minstens vier keer. Zo kan de vis langzaam wennen aan de watersamenstelling van zijn nieuwe omgeving.
  3. Wacht 30 minuten en breng de vis dan pas over naar het aquarium of de vijver. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van de vissoort:
    1. Schep de vis uit de zak met een net of bakje en breng hem snel maar rustig over.
    2. Voor vissen met lange vinnen of stekelige uitsteeksels, gebruik je een andere methode: knip een gat in de transportzak en laat de vis eruit zwemmen. Dit vermindert stress en verkleint de kans op verwondingen.

Geef je nieuwe vissen de tijd om hun nieuwe omgeving te verkennen. Vermijd de eerste week onderhoudswerkzaamheden aan het aquarium.

Het transport van vissen

Tijdens het transport van je vissen is het belangrijk om:

  • Temperatuurschommelingen te vermijden door de transportzak of -bak te isoleren met bijvoorbeeld bubbelfolie.
  • Extra zuurstof toe te voegen bij langere transporten.
  • Stress te minimaliseren door de transportzak donker te houden, bijvoorbeeld door deze in krantenpapier te wikkelen.
  • De zak goed vast te zetten, zodat deze niet kan rollen of schuiven tijdens het vervoer.

Terug naar overzicht