Hoe kies je de juiste krabpaal voor je kat?

Krabpalen voor katten zijn er in verschillende vormen, hoogtes en kleuren. Ze zijn een essentieel onderdeel van de basisbehoeften van een kat. Maar hoe kies je de perfecte krabpaal voor jouw kat?

Waarom heeft je kat een krabpaal nodig?

Katten krabben instinctief om hun nagels scherp te houden en oude nagelhoesjes te verwijderen. Zonder een krabpaal kan je kat je meubels, gordijnen of tapijt beschadigen. Een krabpaal biedt een veilige plek voor je kat om dit natuurlijke gedrag uit te voeren. Daarnaast helpt krabben bij het afbakenen van territorium en het verminderen van stress.

Hoe kies je nu een krabpaal die past bij je kat?

Volg onderstaande tips:

1. Het gewicht van je kat is belangrijk bij het kiezen van een krabpaal.

Elke krabpaal heeft een maximaal draaggewicht. Zorg ervoor dat je krabpaal stevig genoeg is voor jouw kat, vooral als je een grote of zware kat hebt.

2. Wat is het krabgedrag van je kat?

  • Verticaal krabben: Als je kat zich graag helemaal uitstrekt bij het krabben, kies dan een krabpaal met een stam die langer is dan je kat wanneer hij zich uitstrekt.
  • Horizontaal krabben: Heeft je kat de neiging om horizontaal te krabben? Dan is een krabmat of krabplank een goede aanvulling naast een krabpaal. Dit beschermt je tapijt of deurmat tegen beschadigingen.

3. Zit je kat graag hogerop?

Klimt je kat graag en zoekt hij hoge plekken om te rusten? Kies dan voor een krabpaal met meerdere plateaus. Katten liggen graag hoog om hun omgeving in de gaten te kunnen houden.

4. Heb je meerdere katten?

Let dan extra goed op de stevigheid en het maximaal draaggewicht van de krabpaal, zodat alle katten de paal tegelijkertijd kunnen gebruiken.

5. Heb je genoeg ruimte?

Als je beperkte ruimte hebt, zijn er nog steeds goede opties. Een krabplank is compact en kan aan een muur, deurpost of een vrije hoek worden bevestigd. Ook is er krabspeelgoed dat weinig ruimte inneemt, maar net zo leuk is voor je kat.

Terug naar overzicht