Aha.. Dit betekenen de slaaphoudingen van mijn kat!

“Heb je Simba al zien liggen?”, een kattenbaasje herkent zichzelf vast wel in deze uitspraak. Katten hebben nood aan veel slaap en nemen hiervoor allerhande poses en houdingen aan. Maar wat betekenen die houdingen exact? Alles heeft te maken met hoe veilig of onveilig je viervoeter zich voelt. De hoeveelheid slaap die ze nodig hebben, dat is dan weer een genetisch bepaalde factor. Katten zijn namelijk jaagdieren, en jagen vergt tonnen energie. Dat verbaast je vast niet als je het muizenkerkhof aan je voordeur ziet liggen. Wel… die energie proberen ze tijdens hun slaap terug te winnen.

Nota bene, elke kat heeft zijn/haar eigen gedragingen waardoor je ze niet allemaal over dezelfde kam kan scheren, maar in het algemeen zijn de houdingen universeel te interpreteren.

Oortjes recht en halfgesloten ogen

Zodra je kat zijn of haar oren strekt en terwijl nog een oogje in het zeil houdt, kan je dit vrijwel letterlijk opnemen als ‘ik hoor en zie je’. Het is een slaaphouding waarin de kat wakker wordt bij de kleinste geluiden en heel waakzaam is voor mogelijk gevaar.

In de kleinste doos dat er bestaat of onder een deken

Ondanks katten geboren jagers zijn, gaan ze zelf vaak op zoek naar veiligheid en bescherming. Dat is ook één van de redenen waarom je kat zich op de kleinste plekjes verstopt of graag onder een dekentje vertoeft. Warmte en comfort dat klinkt voor hen als muziek in de oren.

Gekruld als een halve maan

Zodra je kat zich nestelt als een half maantje met daarrond zijn/haar staart gekruld, betekent het dat hij/zij zich uiterst veilig voelt. Gevaren? “Oei oei, dat vind je niet hier hoor. Ik ga me nog eens draaien sé.” Ook warmte speelt hier een belangrijke rol, het lijkt wel een coconnetje waarin de kat zich bevindt.

Kopje rechtop, maar pootjes onder de borst

Meestal slaapt een kat niet vast van zodra ze met haar kopje rechtop slaapt. Desondanks voelt ze zich in deze houding wel heel ontspannen. Het is dus voornamelijk een chill-houding.

Met de buik omhoog

Zodra je kat zich zijdelings op de rug legt, met een bolle buik de lucht in, voelt het dier zich volledig in zijn/haar nopjes. Op dat moment kan het geluk van je viervoeter niet groter zijn. In deze houding kan de kat zich namelijk tegen niets beschermen of niet meteen wegspringen indien er gevaar zou optreden. Met andere woorden: het is een kwetsbare positie die veel vertrouwen vergt.

Terug naar overzicht