Ben je een reptiel-liefhebber? 4 weetjes die je niet mag missen!

Een reptiel is niet het meest populaire of voor de hand liggende huisdier. Toch niet als je dit vergelijkt met de populariteit van een hond of kat. Desondanks zijn er enkele fervente fans van een reptiel in huis. Deze 3 weetjes verklappen van waar hun passie rond deze dieren komt.

1.   Camouflage

Sommige reptielen, zoals de welbefaamde kameleon of de bladstaartgekko, kunnen zichzelf in een ander kleurtje weergeven naargelang de omgeving waarin ze zich bevinden. Op een tak zal deze zich transformeren in een bruin kleurtje, terwijl dit in een struik een groen kleurtje zal zijn. Een trucje dat hen op verschillende momenten kan helpen, zoals wanneer er gevaar dreigt in de omgeving. Hoe zit dit specifiek in zijn haak? Wel, je kan simpelweg stellen dat deze transformatie in gang wordt gezet door zowel het centraal zenuwstelsel als bepaalde hormonen van het dier. Maar let wel, het reptiel zal zich enkel omtoveren als deze gezond is, zich comfortabel voelt of wanneer deze een uiltje aan het knappen is.

2.   Goocheltruc met de staart

Wie dacht zijn/haar reptiel aan de staart te grijpen om deze uit zijn terrarium te halen, denkt beter twee keer na. Als het dier hiervan schrikt, kan deze dit als een gevaar zien waarna hij/zij de eigen staart amputeert. WHAT?! Het klinkt heftiger dan het is, aangezien de staart zonder problemen kan teruggroeien. Maar als je dit kan vermijden, doe je dat ook beter. Verschillende reptielen en hagedissoorten hebben namelijk een zwakke plek in de staartwervels, waardoor het dier de staart snel kan doen afbreken. Maar goed ook, aangezien dit een beschermingsmechanisme is tegen roofvogels of andere vijanden.

3.   Aflossing van de oude huid

Niet enkel wij vervellen van zodra we iets te lang in de zon gelegen hebben, ook hagedissen kunnen hun huid meerdere keren in hun leven ‘verliezen’. De huid van een hagedis bestaat namelijk grotendeels uit keratine, klinkt herkenbaar aangezien dit bij de mens in onze nagels en haar aanwezig is. Aangezien keratine niet meegroeit met het lichaam van de hagedis, vervelt het lichaam. Iets waar een hagedis vast niet rouwig om is aangezien de nieuwe huid er stralend uit komt, flexibel is en sneller droogt.

Wil je graag een reptiel adopteren? Check dan eerst de positieve lijst van reptielen die gehouden mogen worden! Via één klik weet je welke reptielen je in België mag houden: https://www.politie.be/5910/nieuws/positieve-lijst-voor-reptielen-vanaf-01-okt-2019

Terug naar overzicht