Bloedluizen, wat zijn dat én wat doen ze?

Misschien heb je ze wel al eens zien verschijnen, maar bloedluizen ben je beter kwijt dan rijk. Het zijn minuscule, bloedrode en spinachtige parasieten die zich binnen nestelen in het hok van je kip of op de huid van gevogelte of zoogdieren. Eikes! Waarom is het belangrijk dat je oplet voor deze kleine bloedzuigers?

Bloedluizen in de nabijheid

Net zoals mensen wel eens last hebben van een luizenplaag, is dit bij dieren ook mogelijk. Er is zelfs een extremere variant, de bloedluizen of -mijten, die naast jeuk ook een bloedtekort kunnen veroorzaken. Een gevaarlijke situatie voor je dier, waar je kort op de bal moet spelen. Voornamelijk eigenaars van kippen of schapen moeten hiervoor een oogje in het zeil houden, aangezien dit twee kwetsbare dieren zijn voor de bloedluis.

Bloedluizen pinnen zich vast

Bloedluizen nestelen zich voornamelijk in het hok van je kip of op de huid van je kip of schaap vast. Omdat ze een vrij kleine gedaante hebben, dien je er extra alert voor te zijn aangezien ze in een gevorderd stadium moeilijker te bestrijden zijn en tot ernstige gevolgen kunnen leiden. Je merkt dit vrij snel op van zodra je kippen zich intens beginnen te krabben én hun huid kale plekken vertoont. Specifiek gaan bloedluizen zich vastpinnen met hun monddelen en zuigen ze via de huid het bloed van het dier. Dit kan leiden tot:

  • Bloedarmoede;
  • Verminderde weerstand;
  • Jeuk;
  • Stress;
  • Energieverlies;
  • Immuniteitsproblemen;
  • In het ergste geval tot de dood.

Natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen bloedluis

Welke bestrijdingsmiddelen kan je inzetten om je kippen of schapen te beschermen tegen bloedluizen? Er zijn verschillende mogelijkheden waaronder één natuurlijke, de roofmijt. Eens je deze inzet, zullen de bloedluizen voor een korte periode extra zichtbaar zijn aangezien ze op de vlucht slaan. Eens dat achter de rug is, ben je normaliter verlost van deze bloedzuigers.

Helpt dit niet of ben je op zoek naar andere bestrijdingsmiddelen? Neem meteen contact met ons op, zodat we jou specifieke tips en raad kunnen bieden.

Terug naar overzicht