De Google Maps van je kat, dat zijn de snorharen!

Prachtig hé? Die mooie snorharen van je kat! Ze zijn niet enkel mooi voor het oog, ze zijn daarnaast absoluut ook functioneel. Daarom is het belangrijk om er voldoende aandacht aan te besteden. In dit nieuwsbericht leer je meer over hoe de snorharen van je kat werken en hoe ze je kat beschermen. 

Onderdeel van de tastharen

De snorharen van je kat zijn onderdeel van een volledig arsenaal aan tastharen die zich ook op de bovenlip, boven de oren, op de kin en achterop de voorpoten bevinden. Ze dienen eigenlijk als een soort navigatiesysteem die bij de geboorte is meegeleverd om zich te kunnen oriënteren en voortbewegen in het donker. Daarnaast zorgen snorharen er ook voor dat katten makkelijk door nauwe ruimtes kunnen lopen.

De snorharen van je kat hebben een diepe wortel die tegen zenuwen aan ligt. Wanneer de snorharen iets aanraken, sturen die zenuwen een signaal naar de hersenen. Op die manier geven de snorharen belangrijke informatie door aan de kat. Ze kunnen dus gezien worden als een extra zintuig. Alle tastharen, inclusief de snorharen, nemen kleine veranderingen in de omgeving waar zoals bijvoorbeeld luchtstroom. Test dit maar eens door zachtjes langs de snorharen van je kat te blazen. Je zal zien dat je kat onmiddellijk zal reageren.

On/off functie

Het is belangrijk om de snorharen van je kat intact te houden. Zonder, zal je kat zich immers onveilig en gedesoriënteerd voelen. Katten zijn zelfs in staat om hun snorharen tijdelijk ‘uit te schakelen’ als ze in de weg zitten tijdens het eten of tijdens het besnuffelen van een prooi. De haren worden dan plat tegen hun kopje gehouden.

Nu je dit weet, begrijp je waarschijnlijk hoe het komt dat katten liever uit een laag voerbakje eten. Wanneer de rand van hun voerbakje te hoog komt, kan dit een vervelend gevoel geven voor je kat en kan leiden tot ‘snorhaarpijn’. Zorg dus steeds voor een laag en ondiep voer- en drinkbakje, zodat je kat niet hoeft te graven naar eten of drinken. 

Snorharen verklappen het gemoed

Naast de functie als ‘gps-systeem’ zijn de snorharen ook een handig communicatiemiddel. Aan de hand van de snorharen, kan je zien hoe de gemoedstoestand van een kat is. Als de haren naar achteren staan en tegen de wangen liggen, is de kans groot dat je kat verlegen, angstig of geïrriteerd is. Wanneer je kat aan het lopen, spelen of aan het jagen is, zullen de snorharen naar voren staan zodat hij zijn omgeving goed kan waarnemen. Staan de snorharen loodrecht ten opzichte van zijn kopje? Dan is de kans groot dat je kat zich gelukkig en ontspannen voelt.

Wat als mijn kat snorharen verliest?

Het kan wel eens gebeuren dat je kat snorharen verliest. Gelukkig groeien die na een tijdje terug. Knip echter nooit de snorharen van je kat zelf af. Zo maak je je kat eigenlijk invalide. Merk je dat je kat meer snorharen verliest dan gewoonlijk, contacteer dan je dierenarts voor meer informatie en advies.

Terug naar overzicht