Een geit in eigen tuin? 4 onmisbare weetjes!

Zie je het al helemaal voor je, een kleine weide met geitjes daarop? Gezellig en gemakkelijk als je het ons vraagt! Je gras heeft voortaan een levende grasmaaier die naast onophoudelijk grazen, ook je tuin wat extra leven geeft. Maar, met wat moet je rekening houden als je ervoor kiest om enkele geiten en/of bokken in huis te nemen? (Natuurlijk, liefst, in je tuin weliswaar).

1.   Een degelijke groene tuin

Geiten zijn echte grazers. Voor hen is het niet abnormaal om een hele dag te lopen grazen, integendeel. Het is dus belangrijk om hen te voorzien van een deftig stukje grond of weide met voldoende gras. Voorzie daarnaast ook een droog hok, waarin geiten zich kunnen verstoppen van zodra er een hevige wind of regenbui de kop opsteekt. Geiten houden namelijk niet zo van de Belgische winterse grillen. Om hun plek zo proper mogelijk te houden, kan je de grond voorzien van zaagsel wat zowel urine als vochtigheid meteen absorbeert. Boven het zaagsel kan je een laagje stro plaatsen voor hun comfort.

2.   Ontworming, onderhoud en controle

Net zoals wij af en toe van een manicure genieten, houden ook geiten van een paar getrimde hoeven. Dagelijks hoeft dit natuurlijk niet te gebeuren, maar probeer op regelmatige basis de hoeven van jouw geit(en) te verzorgen. De regelmaat is afhankelijk van de grond waarop zij dagelijks leven, als een groot deel bijvoorbeeld bestaat uit een stenen grond, dan zullen geiten hun hoeven hier sneller zelf op slijten. Controleer daarnaast ook regelmatig op parasieten zoals luizen of mijten. Net zoals bij de mens kan je deze tijdens controle gewoonweg op de vacht zien zitten.

3.    Geschikte voeding

Wat voeding betreft, zijn er meerdere opties mogelijk. Verandering van spijs doet eten, zeggen we weleens. Dat geldt ook voor geiten. In het algemeen moet je hen altijd voorzien van hooi, aangezien dit hetgeen is dat ze, naast gras, de hele dag door eten. Daarnaast zijn er speciale korrels voor geiten die de nodige eiwitten en voedingsstoffen bevatten en hiermee hun immuunsysteem opkrikken. Wil je je geitjes verwennen met een snoepje? Geef hen dan een wortel!

4.    Vrije tijd

Vervelen staat niet in een geit of bok hun woordenboek. Een houten bouwwerk of versleten glijbaan kan al voldoende zijn om hen de tijd van hun leven te geven, maar zorg alleszins voor iets waar zij zichzelf op kunnen uitleven. Daarnaast zijn geiten ook sociale dieren, dus plaats hen niet alleen op een stukje grond maar groepeer enkele soortgenoten tezamen. Zo voelen ze zich niet alleen én hebben ze altijd compagnie.

Wil je graag nog wat extra tips omtrent juiste voeding of dergelijke? Bel ons gerust op of breng ons een bezoekje!

Terug naar overzicht