Een hamster in huis? 5 interessante weetjes!
Wist je dat het woord ‘hamsteren’ niet zomaar ontstaan is? Nee, nee het komt oorspronkelijk van onze lieftallige pluizenbol die grote hoeveelheden voeding opslaat in zijn wangen! De hamster is een geliefd huisdier dat vele gezinnen vergezelt. Daarom biechten we enkele interessante weetjes op! Wist je dat…
1. Een hamster in de nacht leeft
Hamsters zijn rasechte nachtdieren. Overdag verstoppen ze zich bijna altijd aangezien dit voor hen hun moment van rust en slaap is. Zodra het begint te schemeren, zijn zij opnieuw paraat.
2. Een hamster het liefst solitair leeft
Misschien verbaast het jou, maar hamsters houden ervan om alleen te zijn. Ze houden van een solitair leven zonder soortgenoten. Dat is in tegenstelling tot konijnen en cavia’s die van oorsprong groepsdieren zijn en zodus gezelschap verkiezen boven een individueel leven.
3. Een hamster houdt van een loopwiel
Hamsters zijn actieve dieren en houden ervan om een loopje te placeren. Vandaar dat een loopwiel een gegeerd instrument is in hun kooi, en zodus ook onmisbaar. Daarnaast graven hamsters ook graag een tunnel. Probeer hen hierin tegemoet te komen met een dikke bodemlaag katoen of houtvezelbedekking.
4. Een hamster is een vegetariër in hart en nieren
Verras je kleine pluis met groenten en fruit. Ze houden er namelijk van om naast hun dagdagelijkse droogvoer, iets sappigs te eten. Denk bijvoorbeeld aan aardbeien, abrikozen, appel, andijvie, wortel, sla, witloof, komkommer, etc. Daarnaast zijn ze ook te vinden voor een portie noten, zoals hazelnoten of pinda’s. Vergezel dit steeds met een goed gevulde drinkbus water, zodat je hamster naast voeding, ook voldoende drinken binnenkrijgt.
5. Een hamster staat recht uit verweer
Net zoals mensen, kunnen ook hamsters zich bedreigd voelen. Op zo een momenten gaat een hamster rechtop staan met zijn voorpootjes omhoog en de tanden ontbloot. Hiermee toont de hamster dat hij sterker is dan zijn vijand en probeert hij deze weg te jagen.
Heb je zopas een hamster in huis gehaald? Ga met je huisarts in gesprek over geschikte voeding en een gepaste kooi!