Heb je een paard op stal? Deze 3 voedingstips helpen je grote vriend doorheen de winter

De winter overmeesteren is voor vele dieren een grote inspanning. Ook voor paarden is dat het geval, voornamelijk als zij het gewoon zijn om tijdens de zomermaanden op de weide te vertoeven. Zodra de winter aanbreekt, is het belangrijk dat zij goed voorbereid worden op koude temperaturen en een veranderend eetpatroon. Gras wordt plotseling ingeruild voor ruwvoer, wat weldegelijk een rantsoen vereist. Het spijsverteringsstelsel van deze dieren is namelijk heel gevoelig. Je hoofd erbij houden is de boodschap!

Uniek voedingspatroon paarden

Zodra je paard overstapt van weidegang naar stal, is het aangeraden om de laatste weken op de weide te starten met ruwvoer. Simpelweg betekent dit dat je geleidelijk aan overschakelt op hooi of voordroog. Tijdens de winter bevat gras automatisch minder voedingsstoffen, wat met ruwvoer gecompenseerd kan worden. Op die manier heeft het spijsverteringsstelsel van je paard ook de nodige tijd om aan deze droge materie gewend te raken, wat problemen als kolieken of diarree uit de weg baant. Ruwvoer helpt het paard bovendien warm te houden doorheen de winterpiek. Deze voedingsstof verteren vergt namelijk een grote hoeveelheid energie van het paard, waardoor het lichaam automatisch warmte opwekt.

3 winterse voedertips

1. Vezels als beste vriend.

Paarden hebben nood aan vezels in hun voedingspatroon. Wist je dat minstens 60 procent van een paard zijn dieet uit vezels moet bestaan? Het vormt het absolute basisbestand van een paard zijn maaltijd

2. Voldoende en kwalitatief ruwvoer.

De mate waarin je je paard hoeft te voederen, wordt mede bepaald door zijn/haar conditie. Een paard dat veel energie verbruikt, heeft meer voedingsstoffen nodig. Belangrijk hierbij is dat je op zoek gaat naar ruwvoer van hoge kwaliteit. Hierdoor vermijd je een mycotoxine vergiftiging, met andere woorden giftige chemicaliën die vrijkomen door schimmel op graan.

3. Speel in op de leeftijd van je paard.

Indien je paard van een iets oudere leeftijd is, of net nog een jong veulen is, pas je hier het best de voeding op aan. Een paard met een verouderd gebit kan het namelijk lastig krijgen om op lange stengels hooi te kauwen. Een passend alternatief hiervoor zijn zemelen of vezelrijke paardenbrokken. En… net zoals ook wij extra vitaminen kunnen gebruiken, is dat ook zo voor paarden. Een dieet met extra vitaminen en mineralen zorgt ervoor dat je paard er kloek opstaat!

 

Terug naar overzicht