Heeft mijn hond last van een bindvliesontsteking? Dit houdt het in!

Veelvuldig knipperen, roodheden rond de oogleden of etterende ogen… Het zijn één voor één symptomen van een bindvliesontsteking (conjunctivitis) bij je hond. Conjunctivitis, of simpelweg een ontsteking op de ogen is een veelvoorkomende ziekte bij honden, die mits snelle actie-reactie zonder problemen behandeld kan worden. Dit zijn de oorzaken en symptomen op een rijtje.

Oogontsteking: oorzaken

Het verbaast je misschien een beetje maar honden kunnen net zoals mensen allergisch zijn voor bepaalde stoffen. Dat brengt ons meteen bij een eerste mogelijke oorzaak voor een oogontsteking. Daarnaast kan het ook simpelweg ontstaan door een zandkorrel, grassprietje, stuifmeel of haren die tijdens het wandelen in de ogen waaien. Maar… ook een oogaandoening is een mogelijke oorzaak voor conjunctivitis. Welke oorzaak het ook moge zijn, zodra je merkt dat je hond last heeft van een ontsteking aan het oog, ga langs bij je dierenarts. Door tijdig een behandeling te kunnen starten, ervaart je hond hier nauwelijks problemen van.

Herkenbare symptomen bij je hond

Raak je er niet volledig aan uit of je hond last heeft van een oogontsteking? Deze symptomen kan je herkennen:

  • etter of pus in de ogen;
  • roodheid of zwelling rond de ogen;
  • tranende ogen;
  • vaak knipperen met de ogen;
  • intens dichtknijpen van de ogen.

Oogbehandeling en onderzoek

Geen paniek! Conjunctivitis is een aandoening die goed te behandelen is als je er tijdig bij bent. Om zeker te zijn dat je hond kampt met een bindvliesontsteking, kan de dierenarts een onderzoek in gang zetten. Afhankelijk van de resultaten die uit het onderzoek voortkomen, kan hij de juiste behandeling kiezen. Zo zijn oogdruppels of een antibioticazalf soms meer dan voldoende. Indien dat niet volstaat, bekijken we samen andere opties, zoals een eventuele operatie.

Terug naar overzicht