Ik zie, ik zie… wat jouw hond of kat misschien wel door een andere bril ziet!

Als baasje van een trouwe viervoeter vraag je je waarschijnlijk wel eens af wat jouw kat of hond wél en niet kan waarnemen? In principe nemen zij alles waar wat wij, human beings, waarnemen mét het verschil dat dit soms in een ander kleurtje gebeurt. Of een andere scherpstelling. Eén ding kunnen we met 100 procent zekerheid stellen: zij zien stukken beter in het donker dan wij!

Minder kleuren, maar véél scherper

Als we een competitie scherp zien, zouden houden met onze kat of hond, zouden we gegarandeerd verliezen. Zowel katten als honden hebben namelijk een veel scherper zicht door de grotere hoeveelheid ‘staafjes’ waarover zij beschikken in het netvlies. Daarnaast bezitten ze beiden ook een lichtreflecterend laagje achter hun oogbol, ookwel tapetum lucidum genoemd, waardoor het minste straaltje licht in het donker zichtbaar wordt. In tegenstelling tot de mens, bezitten wij méér ‘kegeltjes’ in het netvlies, drie om exact te zijn, waardoor wij zo goed als alle kleuren kunnen waarnemen. Tenzij je kleurenblindheid hebt, natuurlijk. Katten en honden zijn in het bezit van één en twee kegeltjes. Hierdoor beperkt hun kleurengamma zich tot blauw en geel. Andere kleuren zijn een stuk minder evident voor hen om deze waar te nemen, wat leidt tot een groot assortiment aan grijstinten. Maar… het eeuwenoude gezegde over honden die kleurenblind zijn, mogen we stilletjesaan de wereld uitbannen!

“Niet te dichtbij komen… ik zie je niet…”

Als baasje heb je nogal snel de gewoonte om je kat of hond eens een zoen op het hoofd te geven of een speelgoedje recht voor de neus te leggen. Goed bedoeld natuurlijk, maar eigenlijk zien zij dit niet echt scherp. Een kat ziet bijvoorbeeld maar scherp van zodra een voorwerp zich op een meter afstand bevindt. Ook bij honden is dat het geval, zodra een voorwerp zich op minder dan een halve meter afstand bevindt, ziet hij/zij dit wazig en zijn details minder goed zichtbaar. Wat betreft zicht in de verte, zien beide dieren heel scherp. Katten zien het scherpst van zodra iets zich tussen de 2 en de 6 meter ver bevindt. Voor honden gaat dit nog een tikkeltje verder: zo kunnen zijn bewegende voorwerpen van 800 meter ver nog steeds waarnemen.

Zo zie je maar… onze kijk op de wereld kan weleens verschillen met die van onze trouwe metgezel!

Terug naar overzicht