Is je huisdier niet ziek? Voor deze 3 dingen breng je toch best een bezoekje aan de dierenarts

Voor vele baasjes voelt hun huisdier aan als hun (zoveelste) kindje. Dus ook hun zorgenkindje. Regelmatig een bezoekje brengen aan de dierenarts lijkt voor hen niet meer dan normaal. Maar in de meeste gevallen enkel omdat hun viervoeter ziektesymptomen vertoont, is dat voldoende? Helemaal niet! Deze redenen vertellen je waarom!

1 Een dier kan niet vertellen wat hij/zij voelt

Een dier mag dan wel als een trouwe vriend aanvoelen voor de mens, ze hebben niet de mogelijkheid om zich in woorden uit te drukken. Dat maakt het voor het baasje niet altijd gemakkelijk om in te schatten wanneer je huisdier pijn heeft of zich misselijk voelt. Met andere woorden, ga je enkel af op de fysieke symptomen die zichtbaar zijn van zodra je huisdier zich niet lekker in zijn vel voelt. Helaas, is dit vaak niet voldoende. Zo is het aangeraden om:

  • Jaarlijks op controle te gaan met je huisdier; 
  • Vaccinaties tijdig te laten uitvoeren;
  • Preventief op bezoek te gaan zoals voor tandverzorging, nagelonderhoud, etc.

2 Op reis gaan met je huisdier, vergt de nodige check-ups

Natuurlijk zijn er ook andere redenen om naar de dierenarts te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een reisje dat gepland staat, waar je je huisdier graag mee naartoe neemt. Dit kan zonder problemen, maar hiervoor hoef je enkele dingen in orde te brengen, vooraleer je zonder zorgen op reis kan vertrekken. Natuurlijk gelden er voor ieder land andere regels, maar deze mag je vrij algemeen beschouwen: 

  • Laat je huisdier (hond, kat of fret) vaccineren tegen hondsdolheid; 
  • Hou het Europees Paspoort van je huisdier bij de hand. Dit in combinatie met een microchip of tatoeage.
  • Vraag een bijkomend certificaat aan van het Federaal Agentschap voor Veiligheid van de Voedselketen. Met dit document bewijs je dat je huisdier in goede gezondheid verkeert. Om dit document geldig te laten verklaren is een bezoekje van een officiële dierenarts vereist. 

3 Bij nood aan professioneel advies

Een dier in huis halen, is soms niet zo vanzelfsprekend. Mensentaal stemt namelijk niet volledig overeen met dierentaal, wat soms een professionele blik op de feiten vereist. En wie beter, dan je eigen dierenarts kan dit jou bieden. Zo kan je vragen hebben omtrent de juiste leiband voor je hond, de juiste plek voor een kattenbak of vragen omtrent bepaalde gedragingen van je huisdier. Je dierenarts weet hier overal wel raad mee! Aarzel dus niet, en breng je dierenarts een bezoekje!

Terug naar overzicht