Kan mijn hond lijden aan dementie?

Net zoals bij de mens, kunnen er bij je hond verschillende ouderdomskwaaltjes de kop opsteken zodra hij/zij een jaartje ouder wordt. Denk bijvoorbeeld aan gebitsproblemen, artrose, over- of ondergewicht, etc. Helaas kunnen ook de hersenen een tikkeltje achteruitgaan, wat je kan vergelijken met sommige klachten van dementie bij de mens. We noemen het Cognitieve Disfunctie Syndroom. Is er reden tot paniek? Helemaal niet, want je kan hierop anticiperen en ook behandelingen zijn mogelijk om de symptomen onder controle te houden.

Cognitieve Disfunctie Syndroom, wat?

Zodra je dierenarts het Cognitieve Disfunctie Syndroom over de lippen haalt, betekent dit eigenlijk een aandoening waarbij de hersenen ouder worden en dit gepaard gaat met geheugenverlies, desoriëntatie, verwarring, verstoord slaappatroon en onzindelijkheid. Dat zijn mogelijke symptomen die bij de ene hond meer zichtbaar zullen zijn dan bij de andere. Het is vooral belangrijk dat je alert bent voor de symptomen en dat je het niet puur op de leeftijd schuift. Zodra je hond een wijziging van gedrag vertoont, ga je best eens lang bij de dierenarts. Anticiperen is altijd beter dan genezen en zo ervaart je viervoeter hier geen last van.

Zó kan je je hond helpen!

Dementie valt niet te genezen, niet bij de mens en niet bij de hond. Maar dementie valt wel te behandelen zodat het leefbaar blijft. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk zoals medicatie of aangepaste eetpatronen die de symptomen mogelijks afzwakken. Al moet je dit altijd met je dierenarts bespreken! Verder is het ook belangrijk om mentale stimulatie toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan zoekspelletjes, commando’s als ‘zit’ of ‘lig’ beoefenen of structuur aanbrengen in voedingsschema’s. Daarnaast heeft recent onderzoek uitgewezen dat wandelen heel gezond is voor je hond en dat het een goede manier is om dementie tegen te gaan. Zo bleek uit de resultaten dat ouderdom een verhoogde factor is voor dementie, maar ook dat weinig actieve honden ongeveer 6 procent meer kans hebben op dementie. Frequent je wandelschoenen van onder het stof halen, is dus de boodschap.

En vergeet vooral niet… Geef je hond veel liefde, want net zoals bij de mens kan je donzige viervoeter hier niets aan doen!

Terug naar overzicht