Onze eerste hond! Een checklist die wijst op de voor- en nadelen

Daar is het dan… het langverwachte moment van je eigen hond of puppy in huis. Je hebt er meteen een trouwe metgezel bij, maar het brengt naast liefde ook verantwoordelijkheden en zorgen met zich mee. Vooral als je voor een jonge knar kiest want een hond op leeftijd is al wat manieren rijker. Waar moet je zeker rekening mee houden vooraleer je deze viervoeter een gezellig thuisfront wil geven?

Wat brengt een hond kopen met zich mee?

Er zijn toch een aantal zaken waar je rekening moet mee houden van zodra je overgaat tot de aankoop van een hond of puppy.

  • Eerst en vooral leeft een hond graag in gezelschap en zit hij/zij liever geen hele dagen alleen op zijn eilandje. Probeer dus in kaart te brengen hoeveel tijd je op je werk spendeert, of er een mogelijkheid is tot telewerk, oppas voor de hond, etc.
  • Een hond heeft nood aan frisse lucht. Met andere woorden, dagelijks je hond uitlaten tijdens een wandeling is minimum 1 keer per dag aangeraden. Uiteraard heeft het ene ras hier iets meer nood aan dan het andere, maar je hond uitlaten is een absolute must voor het dier. Je kan hier het voordeel van inzien, want het houdt jezelf sportief.
  • Vakanties zijn iets minder snel gepland dan wanneer je geen huisdieren hebt. Je moet namelijk op zoek gaan naar een gepaste verblijfplaats waar je hond is toegelaten of je dient een dierenliefhebbende oppas te voorzien. Een belangrijk tip: bespreek met je dierenarts of je hond een vaccinatie nodig heeft voor het uitje.
  • Indien je kinderen hebt, dan ben je ervan op de hoogte hoeveel zorg een kind met zich meebrengt. Wees je hiervan bewust als je een hond koopt, dat die zorg even groot zal zijn. Een puppy bijvoorbeeld is nog niet zindelijk, heeft nog maar amper iets geleerd en zal dus nog regelmatig de kantjes ervan afbijten (dit mag je vrij letterlijk nemen!). Bouw dus voldoende geduld in en geef je hond voldoende aandacht.
  • Ben je in het bezit van een tuin, dan heb je een kleine voorsprong aangezien je hond meerdere malen per dag een frisse neus kan halen zonder afhankelijk te zijn van jou. Wat geen compensatie vormt met een dagelijkse wandeling in de buitenlucht, natuurlijk. Heb je geen tuin, dan dien je je ervan bewust te zijn dat je dagelijks meerdere malen de buitenwereld met hem/haar moet gaan verkennen.
  • Een hond in huis halen, brengt natuurlijk ook zorgen met zich mee. Zo kan je hond ziek worden, moet hij/zij jaarlijks gevaccineerd worden, heeft deze specifieke voeding nodig, etc. Hou er dus rekening mee dat dit kosten met zich meebrengt en dat je je deze ook moet kunnen veroorloven. Beginnende met je hond meteen te laten chippen en registreren van zodra je hem gaat ophalen!

 

Ben je na deze checklist volledig overtuigd en kan je volmondig beloven dat jouw toekomstige hond alle nodige zorgen zal krijgen? Dan ben je er klaar voor! Net zoals wij!

Terug naar overzicht