Tandhygiëne bij honden en katten
Tandplak en tandsteen komen heel vaak voor bij honden en katten. Echter worden deze slechts laat opgemerkt, eens dit (te) ver gevorderd is.
Hoe herken je tandplak en tandsteen?
Dat is niet altijd gemakkelijk. Je merkt in het begin wel al snel een slechte mondgeur op.
Beginnende tandplak kan je herkennen door met een wit doekje over de tanden te wrijven. Als er gele plak te zien is op het doekje, dan is ingrijpen de boodschap! Kleeft er reeds geel-bruine aanslag op de tanden, dan is de tandplak reeds in een verder gevorderd stadium.
Tandsteen herken je aan de brokken kalk die te zien zijn op de tanden.
Ontstoken tandvlees herken je aan de rode rand die snel begint te bloeden.
Wat zijn de gevolgen?
De gevolgen van tandplak en tandsteen kunnen heel groot zijn!
Tandsteen en tandplak concentreren zich hoofdzakelijk op de overgang van de tandkroon naar de tandwortel, wat leidt tot ontsteking van het tandvlees bij huisdieren. Deze ontsteking zorgt voor pijn en een onaangename geur. In de loop der tijd duwt tandsteen het tandvlees volledig weg, waardoor het tandvlees zich terugtrekt en de tandwortel bloot komt te liggen. Hierdoor ontstaan losse tanden.
Dit proces veroorzaakt aanzienlijke pijn, zelfs als onze huisdieren dit goed weten te verbergen. Gedurende dit hele proces zijn talloze bacteriën betrokken, die via de bloedbaan ontstekingen kunnen veroorzaken op andere plaatsen in het lichaam, zoals de nieren, hartkleppen en gewrichten.
Losse tanden
Heeft je hond weinig eetlust of laat hij regelmatig eten uit zijn mond vallen tijdens het eten? Dan zit de kans erin dat hij losse tanden heeft. Je kan dit ook herkennen aan de manier waarop je hond eet, bv. kauwen met een scheve kop of alles inslikken zonder te kauwen.
Behandeling
Haal regelmatig de tandplak weg om tandsteen te voorkomen. Dit doe je door de tanden dagelijks te poetsen. Wanneer er al sprake is van tandsteen of erge ontsteking, dan kan een ultrasone gebitsreiniging aangeraden worden. Dit gebeurt echter onder verdoving en dan worden eventueel slechte tanden getrokken.
Hoe voorkomen?
Tandplak en tandsteen voorkom je door je huisdier zo vroeg mogelijk dagelijkse gebitsverzorging aan te leren en dagelijks te poetsen. Daarnaast kan je met speciale dieetvoeding en gebitsverzorgende kauwproducten ook een deel tandplak voorkomen.
Neem het zekere voor het onzekere en kom regelmatig langs op gebitscontrole!