Tips voor als je hond bang is van andere honden
Angst voor andere honden komt in verschillende fases bij je hond. Blijft dit aanhouden bij je hond of is hij al lang volwassen, dan is er waarschijnlijk een andere oorzaak van zijn angstig gedrag.
Ervaring
Het is heel belangrijk dat een puppy tussen de leeftijd van 3 en 12 weken contact heeft met andere honden. Zo leert hij omgaan met andere honden en zorgt dit later voor minder problemen.
Trauma
Een traumatische ervaring met een andere hond is de meest voorkomende reden dat een hond bang is voor andere honden. Dit kan een blijvende indruk nalaten. Is er een incident? Blijf dan rustig en sluit je wandeling positief af. Geef je hond ook voldoende de tijd om te herstellen van de negatieve ervaring. Bouw vervolgens contact met andere honden opnieuw op.
Genetica
Angst is ook afhankelijk van ras tot ras. Het kan zelfs afhangen van de hoeveelheid stress die de moeder ervaren heeft tijdens de zwangerschap. Wanneer je een angstige hond hebt, dan is er dus ook veel kans dat de puppy’s van je hond angstig zullen zijn.
Angstfase
Wanneer je puppy in de angstfase zit, is het belangrijk om je hond veel zelfvertrouwen te geven en te begeleiden. Let in die fase zeker op met straffen, want ze zijn dan veel vatbaarder voor trauma’s.
Onzekerheid
Heb je een onzekere hond? Dan geef je hem de indruk dat het ok is om bang te zijn wanneer je hem betuttelt. Hoe zekerder je zelf overkomt, hoe meer zekerheid je aan je hond geeft. Toon dus zelf je angst voor andere honden niet.
Signalen
Hoe herken je een hond die angstig is?
- De staart zit tussen de benen.
- Hij maakt zich klein.
- Hij geeuwt (door stress of onzekerheid).
- De oren hangen omlaag.
Je hond kan ook uit angst het gevoel krijgen dat hij zich moet verdedigen en dan staat het haar rechtop op de rug en in de nek en neemt hij een agressieve houding aan.
Kalmeren
- Socialiseer je hond door veel te gaan wandelen en hem nieuwe dingen te leren kennen.
- Straf je hond niet maar werk met beloningen en aanmoediging. Hij heeft positieve prikkels nodig die geruststellen.
- Neem de tijd en geef je hond de tijd. Geef niet op en ga stap voor stap te werk.
- In sommige gevallen kunnen vitamines helpen. Vraag hiervoor raad aan de dierenarts.
- Ga langs bij een expert of schrijf je hond in bij een hondenschool.