Verlies je viervoeter niet uit het oog. Koppel jouw gegevens aan zijn ID.

Dat alle katten en honden in Vlaanderen verplicht gechipt moeten zijn, wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat er op die chip een identificatienummer van de eigenaar staat en dat iedereen die tot vorige maand een chiplezer had, deze gegevens zomaar kon nakijken? Vanaf 1 mei is dat echter niet meer mogelijk en dat komt door strengere privacyregels die hun intrede deden. 

Gevolg van de GDPR

Deze strengere privacyregels zijn een gevolg van de Europese privacywetgeving, de welbekende GDPR-regelgeving. Vroeger was het logisch dat al je gegevens openbaar waren, tenzij je zelf aangaf dat je ze wou beschermen. Nu is het omgekeerd en zijn al je gegevens privé, tenzij je er zelf voor kiest om ze openbaar te maken.

Anonieme gegevens

Tot voor kort kon een baasje snel gevonden worden wanneer zijn of haar huisdier wegliep of verdwaald was, door de chip van het diertje uit te lezen. Via zo’n chip kon men gegevens van de hond of kat raadplegen zoals de geboortedatum, het geslacht, het ras en de gegevens van de eigenaar zoals de voornaam, achternaam, rijksregisternummer, adres en telefoonnummer. Sinds 1 mei is dat niet meer mogelijk omdat alle contactgegevens op de chips van huisdieren automatisch anoniem werden gemaakt. Vanaf nu kunnen enkel bevoegde personen zoals dierenartsen en politie deze gegevens nog uitlezen. 

Maak je gegevens toch openbaar

Baasjes kunnen er echter wel voor kiezen om deze gegevens toch nog openbaar te maken. Al is dat niet zo evident. Lees hier hoe je jouw gegevens aan die van je hond kan koppelen. Hier lees je alles wat je moet doen als je een kat hebt.

Veel baasjes zijn ongerust

Veel baasjes vrezen nu echter dat het moeilijker zal worden om dieren met hun baasjes te herenigen. We kunnen je alvast geruststellen dat deze vrees onterecht is. Dierenartsen, dierenasielen en politie zullen nog steeds alle gegevens op de dogID of catID kunnen zien. Het enige wat echt belangrijk is, is het regelmatig up-to-date houden van de gegevens op die ID’s. Wordt je kat of hond gevonden door iemand die niet bevoegd is om de gegevens te controleren? Dan zal die persoon enkel je naam en je telefoonnummer kunnen zien. Daarom is het dus zo belangrijk om ervoor te zorgen dat deze gegevens steeds kloppen. 

Ben je bezorgd over deze aanpassing en heb je hieromtrent vragen? Aarzel dan zeker niet om ons hierover aan te spreken.

Terug naar overzicht