Zorgaanbod

Wenst u ook de beste verzorging voor uw geliefde huisdier?
Weet u graag wat het best is voor hen? Wij kunnen u hierbij helpen.

Inentingen

Inenten vormt nog altijd de basis van onze geneeskunde: jaarlijkse vaccinatie is dan ook nog steeds een must. Er zijn verschillende vaccinaties (aantal virussen per vaccin) mogelijk en sommige vaccins moeten niet meer elk jaar herhaald worden, andere dan weer wel.

Wij staan er op om nieuwe vaccins, die uitvoerig getest geweest zijn, te gebruiken zodat we steeds met de meest recente stammen jullie dier de hoogste bescherming kunnen bieden.

Er komen jaarlijks nog nieuwe vaccins bij en hier staan wij ook garant om jullie daar tijdens het consult wegwijs in te maken.

Ontwormen

Ontwormen gebeurt momenteel best 4 keer per jaar. Belangrijk hierbij is dat een volledige en recente ontworming gebruikt wordt zodat alle wormen afgedood worden en er geen resistentie zal onstaan.

Wij bieden telkens de meest recente producten aan en deze kunnen telkens vrij via de winkel verkregen worden.
Tevens hebben wij naast de ontworming voor hond en kat ook ontworming voor andere dierstoorten; knaagdieren, pluimvee,….

Bloedafname

Een bloedafname kan tijdens de vrije consultaties gebeuren gezien dit voor de meeste (brave) patiënten niet veel tijd in beslag neemt; te vergelijken bij een mens. Dus hiervoor hoeft er niet per se een aparte afspraak voor gemaakt worden.

De afname gebeurt meestal zonder kalmering of verdoving tenzij het niet anders kan. Het onderzoek gebeurt hoofdzakelijk in de praktijk zelf (cfr. Laboratorium-onderzoek)

Nagels knippen

Het knippen van nagels behoort tot een volledig klinisch routine-onderzoek en is altijd in een consult inbegrepen.

Plaatsen van een chip

Het plaatsen van een chip is een korte ingreep die gemakkelijk tijdens de vrije consultaties kan gebeuren. Een dier hoeft daarvoor helemaal niet gekalmeerd of verdoofd worden gezien dit enkel maar een grote spuit met naald is waardoor de chip onderhuids gebracht wordt.

Mest-en urineonderzoek

Een mest- en urineonderzoek gebeuren ook gedeeltelijk in de praktijk; voor sommige zaken wordt dit opgestuurd naar een afzonderlijk labo.

De resultaten zijn meestal de dag nadien bekend.

Ook pluimvee en exotische diersoorten nemen we aan in de praktijk. Duiven, kippen, parkieten, slangen, gekko’s, papegaaien, agames, en andere behoren eveneens tot de mogelijkheden.
Met een echografietoestel kunnen we bepaalde organen en structuren nog beter en anders bekijken dan bij het nemen van een RX-foto.

Dit toestel wordt vaak gebruikt bij de zwangerschap van het dier. Maar ook voor het evalueren van de lever, milt, nieren, blaas, baarmoeder, prostaat,… is dit een zeer belangrijk diagnosemiddel. Voor dergelijk onderzoek hoeft het dier meestal niet in slaap en kan dit zo vlot en gemakkelijk gebeuren.

Op die manier kan dit zelfs tijdens de gewone spreekuren gebeuren.

We beschikken over een aparte afdeling om dieren op te vangen die om één of andere reden (operatie, langdurige behandeling, infuustherapie, revalidatie,…) moeten blijven. De hospitalisatie is volledig aangepast aan de gewenste noden van elk dier. Elke grootte van hond of kat kan bij ons gehuisvest worden gezien we zowel aparte grote als kleine kennels in huis hebben. We beschikken over 6 kleine en 6 grote kennels.

De hospitalisatieruimte is voorzien van infraroodlampen (= warmtelampen), infuuspomp, druppeltellers, warmtedekens, enz… en natuurlijk de nodige liefde en zorg tijdens hun verblijf.
Hygiëne staat hier centraal en elke dag wordt de hospitalisatie één of meerdere keren gereinigd.

Voeding

Bij ons kun je terecht voor een volledig en op maat van je huisdier aangepast voedingsadvies. Enkel kwalitatieve en gezond verantwoorde voeding wordt bij ons aangeboden. We maken onderscheid tussen de Onderhoudsvoeding:

  • voeding waarbij de hond in perfecte gezondheid verkeert en een gezonde, complete voeding als onderhoud mag nemen.

Daarnaast hebben we de Gespecialiseerde diergeneeskundige voeding:

  • voeding waarbij de patiënt om één of andere reden (huidprobleem, nierfalen, gewrichtsproblemen, obesitas, tandverzorging,…) ondersteunende voeding nodig heeft!

In beide gevallen zoeken we steeds naar de beste en hoogst kwalitatieve voeding in het steeds wijzigende gamma.

Ook andere voeding zoals bv. diepgevroren vleesvoeding of andere verse voeding kan, mits aanvraag, steeds verkregen worden.

Elke dag worden er tal van operaties uitgevoerd in de praktijk en dit telkens op afspraak. Deze operaties gebeuren bij voorkeur in de voormiddag; op die manier kan de patiënt onder toezicht over de middag een veilige recovery ondergaan. In de loop van de namiddag of vooravond, wanneer de patiënt terug zelfstandig kan wandelen mag hij/zij bij de meeste operaties de dag zelf terug naar huis.

De praktijk is uitgerust met de modernste verdovingsapparatuur en voor verschillende patiënten zijn verschillende protocols aanwezig. Hierbij een overzicht van de verschillende operaties in de praktijk.

Indien er meer info gewenst is van één of meerdere operaties, kan er gerust advies gevraagd worden door langs te komen of via telefonisch contact.

Dringende gevallen kunnen natuurlijk ten allen tijde aangepakt worden! Ook tijdens het weekend.

Sterilisaties en castraties

De routine-operaties zoals steriliseren (verwijderen geslachtsorganen vrouwelijke dier) en castreren (verwijderen geslachtsorganen mannelijke dier) kunnen bij ons elke dag van de week uitgevoerd worden. Hiervoor dien je enkel een afspraak te maken.

Gebitsreiniging (Detartratie)

Detartratie is het volledig reinigen van de tanden van de hond of poes en dit onder narcose. Hierbij wordt alle tandsteen verwijderd en worden nadien de tanden opnieuw volledig glad gemaakt (= polieren van de tanden). Nadien wordt voedingsadvies meegegeven met de klant opdat dit in de toekomst zoveel als mogelijk kan vermeden worden.

Weke delen chirurgie

Ook diepere chirurgie zoals darm-, maag-, milt-, blaasoperaties,… komen bij ons aan bod.

Keizersnedes en maagtorsies worden ook in de praktijk zelf geopereerd.

Deze operaties worden eerst uitvoerig besproken hoe de operatie in elkaar zit en voor dergelijke operaties blijft de patiënt meestal één of meerdere dagen overnachten.

Orthopedie

De meeste eenvoudige botbreuken, gescheurde kruisband, luxatie van de knieschijf worden allemaal behandeld in onze praktijk.

Doorverwijzing

Hernia’s, bekkenfrakturen, schedelfrakturen en kunstheupen worden doorverwezen naar een specialist-chirurg waar er reeds jarenlang in vertrouwen mee gewerkt wordt.

Op een efficiënte en correcte manier wordt er samengewerkt met deze specialist al of niet in onze eigen praktijk zodat opnieuw alleen de beste zorg aan je huisdier geboden wordt.

Met de toename van meer en meer exotische diersoorten zijn we in de praktijk meegegroeid met deze evolutie.
Meer en meer nemen koivijvers aan belang toe in onze tuin en een gedegen wateronderzoek is steeds van groter belang. Reeds meer dan 20 jaar zijn we ook actief op dit onderdeel van de diergeneeskunde en voor een volledig onderzoek van een koivijver; watercontrole, controle op parasieten,… kun je op ons beroep doen.

Om onze patiënten te allen tijde de beste zorg te kunnen bieden, hebben we een eigen labo in onze praktijk zodat we heel snel alsook tijdens het weekend een labo-onderzoek kunnen uitvoeren!

Ook wordt er meer en meer aangeraden om een jaarlijks bloedonderzoek (voor sommige patiënten halfjaarlijks) uit te voeren zodat we het verloop van de bloedwaarden over de jaren heen kunnen opvolgen en veel sneller een ziekte kunnen opsporen.

Onze praktijk beschikt over de nodige modernste apparatuur (IDEXX-toestel) om tot een correcte diagnose te komen.

Het bloedonderzoek is, net als bij de mens, één van de eerste stappen in verder onderzoek bij onze huisdieren en geeft ons een eerste belangrijk beeld van de inwendige toestand van het dier.

Het gedrag van een dier bepaalt hoe een dier zich voelt en wat er in een dier omgaat.

Het is een dagelijks belangrijk onderdeel in de praktijk, want tijdens bijna elk consult komen er wel één of meerdere problemen met betrekking tot gedrag van de hond of poes wel aan bod. Voor een volledig gedragsconsult kunt u ook hier bij ons terecht. Na een post-universitaire opleiding van 2 jaar behaalde Bert in 2009 zijn certificaat in de opleiding ‘Toegepast Dierengedrag’ in Sint-Niklaas. Sinds 2006 is hij tevens ook lid van de Vlaamse vereniging van Vlaamse dierenartsen die zich toeleggen op gedragstherapie (VDWE: Vlaamse Diergeneeskundige Werkgroep Ethologie).

Voor gevorderde gedragsproblemen wordt er een apart gedragsconsult geregeld. Via telefoon wordt er een afspraak gemaakt en krijgt de klant een eerste vragenlijst doorgemaild. Nadien wordt er tijdens een uitvoerig gesprek samen met al wie met het dier betrokken is, besproken en uitgespit waar het probleem ligt en hoe er verder aan gewerkt kan worden. Op die manier wordt dan de gedragstherapie ingesteld. Na 1 maand wordt er een controlebezoek uitgevoerd zodat we kunnen zien als alles vlot verloopt.

Er kan gedurende elke dag in de week een afspraak gemaakt worden voor een consult aan huis. Dit kan zowel in de voormiddag, namiddag ( 15u-18u) of avond (na 19u.30).

Met een het nemen van een RX krijgen we een beeld van het inwendige van het dier. Vooral het skelet, borstkas, buik, enz… kunnen hiermee uitstekend gevisualiseerd worden.
Dit toestel is onontbeerlijk voor het stellen van een correcte diagnoses in tal van ziektes bij onze huisdieren; breuken, hartproblemen, blaasstenen, vreemde voorwerpen, tumoren, enz…

We beschikken over een digitaal RX-toestel; hiermee kunnen we zeer snel RX-opnames nemen van zeer hoge kwaliteit en worden op onze pc bewaard. Een kopie kan altijd digitaal doorgestuurd worden.

Ook voor het nemen van officiële opnames van heupen, ellebogen en schouders, die verplicht zijn bij het fokken, kunt U bij ons terecht.

Tevens behoort ook een microscopisch onderzoek tot onze mogelijkheden. Vele huidziekten worden via de microscoop opgespoord alsook bij het onderzoeken van gezwellen is de microscoop de eerste stap in het bepalen van de diagnose.

Op deze manier kunnen we de verschillende cellen in de huid onderscheiden zodat we kunnen uitmaken of het bijvoorbeeld om een allergie, en infectie, een parasiet of een tumor gaat.

Mest-en urineonderzoek kunnen eveneens via de microscoop verder bestudeerd worden.

We beschikken over een microscoop met camera zodat de eigenaar op beeldscherm kan meekijken-> deze zin mag verwijderd worden.

Onder het motto’ beter voorkomen dan genezen’ en als onderdeel van de preventieve aanpak van gedragsproblemen zijn we in 2010 gestart met het aanbieden van puppylessen. Elke pup begint met een blanco blad en indien we hen van bij de start op de juiste aanpakken, vermijden we veel gedragsproblemen naar later toe.

Hierbij wordt ofwel een lessenpakket van 10 lessen aangeboden of aparte lessen. De lessen gaan door in de praktijk en gedeeltelijk op verplaatsing afhankelijk van het probleem.

Het tijdstip van de lessen worden individueel besproken. Elke les is een privéles zodat de volledige aandacht gedurende 45min aan uw pup en eigenaars kan besteed worden.

Tijdens deze lessen komen volgende items aan bod:

  • leren wandelen met de pup
  • leren omgaan met andere pups en andere honden, katten
  • proper leren van de pup,
  • leren omgaan met verschillende soorten mensen en geluiden
  • algemene verzorging van de hond, vaccinaties, voeding,….;
  • andere locaties met de pups opzoeken zodat ze de omgeving waarin ze later terecht komen beter zullen kunnen verwerken.

Dit staat open voor pups vanaf de leeftijd van 7 weken tot maximum 20 weken. In die periode zijn ze enorm gevoelig aan nieuwe impulsen en leren ze zeer snel. Hetgene ze tijdens deze periode aangeleerd krijgen, blijft ook heel lang in het geheugen gegrift.